Learning study är tidskrävande. Men som fortbildning är det effektivt, säger utvecklingsledare Bente Tuff.
Intresset för learning study startade när Bente Tuff arbetade som förskollärare och deltog i en kurs på Göteborgs universitet. Hon funderade mycket på om learning study i förskolan var bra eller inte, träffade kunniga personer och brottades med sina tankar. Slutsatsen var att det är det, men inte riktigt på samma sätt som i skolan.
När den reviderade läroplanen kom fick lärandet en mer framträdande roll.
– Jag och mina kollegor insåg att vi måste tänka om, säger Bente Tuff, som är utvecklingsledare på Center för Skolutveckling i Göteborg.
Kunskaperna om learning study, som bland annat går ut på att planera något konkret och ge barnen möjlighet att lära sig, var användbara.
– Det är klart att vi som förskollärare även tidigare hade en tanke om att barnen skulle lära sig saker, men vi hade inte specificerat vad det var för lärande som vi var ute efter.
Skillnaden på att arbeta med learning study i skolan och i förskolan är bland annat att skolelevernas kunskaper bedöms på ett annat sätt. I förskolan arrangerar pedagogerna en situation för att förstå hur barnen resonerar om något, förklarar Bente Tuff.
Läroplanens krav på att följa barnens läroprocesser innebär att vissa arbeten måste dokumenteras mer noggrant. Pedagogerna behöver ett underlag att jobba vidare med i andra situationer.
– När lärandeobjektet konkretiseras måste du följa processen och se vilken effekt en aktivitet har. Då får du syn på om du gett barnen möjlighet att lära sig det du tänkt, säger Bente Tuff.
Svårigheten är att arbetssättet är tidskrävande, ett arbetslag kanske gör några studier per år. Men styrkan är att man tar med sig erfarenheterna till nya situationer. Det blir ett sätt att tänka, anser Bente Tuff.
– Det är därför som det är så effektiv fortbildning.
Den kritik som hon har mött mot modellen handlar om att arbetet innebär en skolifiering.
– Det är vår uppgift att anpassa det till ålder. Vi ska inte agera lärare utan förskollärare. Barnen ska inte märka någon skillnad, skillnaden är medvetenheten hos pedagogen.